Svenskar älskar sina fritidshus och har gjort så i generationer. Trots friheten att resa över hela världen är det nog känslan av att enkelt komma bort en stund, till en välbekant plats där vardagsstressen sköljs bort, som gör att vi fortsätter att värdera ett eget litet ställe inte allt för långt borta. Emelie Lundin, marknadsansvarig på Sommarnöjen, ger oss tips på vägen till vårt alldeles egna lilla paradis på jorden.
Vad är det som kännetecknar ett fritidshus?
– Ett fritidshus, eller ett Sommarnöje som vi gärna kallar det är i alla fall enligt A.F Dalins Ordbok öfver svenska språket ”ett ställe på landet där man för sitt nöje tillbringar sommartiden.” På några flyktiga veckor ska livet komma ifatt.
Samtidigt som man ska träffa släkt och vänner. Då ska inte renoveringar och byggnationer ta platsen och stjäla syret. Vi vill återställa sommarnöjet till vad det en gång var. Ett nöje, om sommaren. Eller året runt om man så vill. En plats där man kan umgås och hinna tänka en och annan onyttig, och just därför vacker, tanke.
Vad är bra att ha i åtanke vid valet av modell och planlösning?
– Ett vackert lantställe har byggnader som anpassar sig till tomten, inte tvärtom. Det viktigaste delen i planeringen av ditt nya hus handlar därför om placering och den grundläggande planlösningen. Det handlar om vinkling, utbredning och orientering av huset, de sociala ytorna och uteplatserna. Speciellt eftersom fritidshus, till skillnad från villor, sällan byggs på en platt och kvadratisk tomt med framsida och baksida.
Med god planering av en arkitekt kan man utforma och placera hus utan kostsamma markingrepp i naturen, sprängning och markhöjning. Det är just här som Sommarnöjen är specialister. Vi vet hur man skapar lantställen där husen utnyttjar tomtens kvaliteter fullt ut.
Hur ska man tänka vid planering av interiören?
– Fritidshus är ofta mindre än permanenthus, att hålla en tydlig röd tråd interiört gör att huset upplevs större. Begränsa antalet färger och materialval på den fasta inredningen och förändra istället med sådant som är lätt att byta ut efter säsong och smak. I ett hus från Sommarnöjen vet du att arkitektur, materialval och detaljkvalitet håller högsta klass.
Våra arkitekter och inredare vidareutvecklar husen varje år. Golvtiljor, skjutglaspartier, kökssnickerier, badrumsbeslag och alla andra detaljer passar ihop med varandra och skapar en genomtänkt helhet. Det hus vi levererar är alltid det allra bästa vi kan tillverka. Så att du kan lämna över ett lika fint hus till nästa generation.
Finns det specifika byggkrav och kvadratmeter att ta hänsyn till?
– Bygglov krävs nästan alltid om du vill bygga nytt, bygga till eller göra ändringar av ett befintligt hus. Förutsättningarna för bygglovet är olika om din fastighet ligger inom detaljplanerat område eller utom plan. Men det finns alltid bestämmelser kring vad du får bygga på din tomt.
Om det finns en detaljplan sätter den ramarna för vad du får bygga på tomten. Vissa detaljplaner anger bara hur stort man får bygga. Det kan också finnas regler om antal byggnader, fasadmaterial, takbeklädnad och kulörer. I vissa fall finns formuleringar om att nya hus ska passa med befintlig bebyggelse eller kulturmiljön.
Reglerna kring bygglov är omfattande och kommunerna kräver idag mer handlingar och dokumentation än bara för några år sedan. Förutom generella bestämmelser har kommuner olika praxis och även enskilda handläggare kan bedöma likadana förutsättningar på olika sätt.
Varje vecka tar vi fram nya bygglovsansökningar till kommuner över hela landet. Vi för dialog med handläggare och reviderar ritningar efter lokala önskemål. Med vår tilläggstjänst, Totalansvar, sköter vi hela processen åt dig och du behöver inte tänka på något själv.
Krävs det specifika bygglov?
• Om du vill bygga närmare vattnet än 100 meter behöver du ansöka om strandskyddsdistanpans.
• Finns det tidigare byggnader på tomten som inte ska stå kvar behöver du söka rivningslov innan det rivs.
• Om man vill höja marken mer än 0,5 meter så krävs marklov.
• Om det inte finns ett kommunalt avlopp och behöver du ansöka om lov för att installera ett enskilt avlopp.
På vissa platser i Sverige kan området vara landskapsskyddat. Där krävs ett speciellt lov som kallas landskapsbildskydd för att då bygga nytt.
Hur lång tid tar det från start till inflytt?
– Innan du kan börja bygga behöver du ett godkänt bygglov från kommunen, det kan ta upp till 12 veckor. Våra hus byggs på beställning efter kundens önskemål. Byggtiden varierar lite beroende på storlek av huset men räkna med ca 10 månader från godkänt bygglov. Parallellt förbereds grund, el och VA på tomten. När huset är klart levereras det till en färdig grund och monteras på ett par dagar. När arbetet är färdigt behöver du ett slutbevis från kommunen för att få flytta in i huset.
Ser ni en ökad efterfrågan på fritidshus?
– Under 2021 såg vi en väldigt stor efterfrågan, förmodligen pga. pandemin och ökat intresse för att spendera sin semester i Sverige. Utvecklingen under 2022 har varit lugnare i jämförelse men det är fortfarande ett väldigt högt tryck. Under 2021 levererade vi ca 100 hus och det ger ringar på vattnet. Vi har nu fler hus att visa upp och av de som besöker våra hus är det en stor del som värdesätter kvaliteten och väljer oss.