Energikrisen är ett faktum och svenska hushåll behöver bli ännu bättre på att spara på elen och vara mer energieffektiva. Helena Holm på Energimyndigheten, visar vägen.
Energieffektivisering handlar om att vi använder så lite energi som möjligt till största möjliga nytta.
– När du ska köpa nytt så är det bra att ta hjälp av energimärkningen, säger Helena och menar även att energieffektivisera ditt hus minskar inte bara energianvändningen och gör dig mindre känslig för höga elpriser.
Du gör också en insats för miljön och för klimatet eftersom all energianvändning påverkar miljön. På köpet kan du exempelvis få en bättre inomhusmiljö, med jämnare värme och minskat buller utifrån.
SPARA ENERGI HEMMA
Det finns mycket man kan göra för att spara energi i sitt hus och här vill Helena börja med att understryka det mest självklara och något vi alla hört i många år, nämligen att sänka temperaturen inomhus.
– Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad, från 21°C till 20°C minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Många föredrar att ha lite svalare i sovrummet, och även i utrymmen som till exempel källare där man inte vistas lika ofta och länge.
Men att sänka temperaturen är bara ett steg i rätt riktning. Det finns mycket mer att göra:
Spara på varmvattnet
Varmvatten till kranar och duschar står för en stor del av energianvändningen. Byt till effektiva kranar och duschmunstycken med bra funktion, då kan du minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent, med bibehållen upplevelse.
– Med en timer i badrummet har du bra koll på hur länge du duschar, rekommenderar Helena och påpekar även att en lång dusch inte gör dig renare. Du blir lika ren på en kortare dusch och samtidigt sparar du både energi och vatten.
Om möjligt, se även till att ha en välisolerad varmvattenberedare som behåller värmen på vattnet. Ska du köpa ny varmvattenberedare så titta på energimärkningen. Det finns effektiva varmvattenberedare med värmepump eller varmvattenberedare som är förberedda att kopplas till solvärme.
Stäng av ”onödiga” elslukare
Stäng av sådant som drar mycket el och som du kanske inte behöver, såsom elektrisk golvvärme eller handdukstork i badrummet.
– Visst kan det vara skönt med varma fötter och en varm handduk efter duschen, men dra ner värmen på golvvärmen om det går så att den inte är varmare än resten av huset, för att undvika att den drar onödigt mycket el. Detsamma gäller handdukstorken, dra ner värmen, eller ännu bättre, stäng av den helt och hållet, om det går, säger Helena och påpekar samtidigt att om man stänger av golvvärmen så är det viktigt att se till att det är fortsatt torrt i badrummet för att undvika problem med fukt.
Släck lampor när du inte behöver ljuset
Husägare har varit flitiga och bytt ut många av sina gamla lampor till effektiva LED-lampor.
– Det är bra, men även effektiva lampor ska släckas när du inte behöver ljuset. Ha tänt när du behöver ljuset och när du kan njuta av det, råder Helena och poängterar att stundande högtids utomhusslingor behöver inte stå på och lysa hela dagen om ingen är hemma. Med en timer eller annan styrning kan ljusslingan tändas upp precis innan du kommer hem igen.
Ta hjälp av eko-program och energisparfunktioner
– Välj eko-programmet på tvättmaskinen och diskmaskinen, då får du både en låg elanvändning och ren tvätt och disk. Se till att aktivera energisparfunktionen på din tv, dator och andra bildskärmar. Det finns tv-apparater och bildskärmar som anpassar ljuset på skärmen efter hur mörkt eller ljust det är i rummet. När du släcker lamporna i rummet behöver skärmen inte vara lika ljus och det sparar energi. Då får du både låg elanvändning och en bra funktion.
Ytterligare ett tips som är långsiktigt hållbart, är att tilläggsisolera vinden. Om du har en vind så kan du minska behovet av uppvärmning genom att tilläggsisolera vinden. Se till att anlita en fackman som kan isolering och se upp med fukt. När det är dags att dränera husgrunden eller renovera fasaden så är det ett bra tillfälle att också passa på att isolera.
Det finns mycket att vinna på energieffektivisering.
– Gör vad du kan för att minska energianvändningen och allt du gör är bra och har betydelse, avslutar Helena.