Nu börjar en av de roligaste delarna av hela processen – att besluta er för i vilket hus ni ska leva och tillbringa vardagslivet framöver. Vilken typ av hus det blir beror på en mängd olika saker.
Här kommer några tips kring hur ni kan tänka när ni väljer.
Idag finns det ett stort antal husleverantörer som erbjuder kataloghus, det vill säga husmodeller som helt enkelt är mer eller mindre färdiga. Ett bra val för er som gärna har husets utseende så förutbestämt som möjligt.
För er som gärna vill ha en grund- modell att utgå ifrån och därefter justera olika valmöjligheter – både mer eller mindre – finns det idag ett stort utbud även för detta.
Ett tredje alternativ är lösvirkeshus – även kallade arkitektritade hus där allt med huset anpassas direkt efter tomten och specifikt för era behov och önskemål. Här krävs mer precision i valen, ett större engagemang för varje liten vrå och oftast en större plånbok. Men huset blir verkligen ert eget! Ni väljer helt utefter era önskemål på stil, budget, behov och tomtens förutsättningar.
Vad får ni bygga?
Vid köpet av tomten tog ni förmodligen reda på exakt vad som är tillåtet att uppföras på platsen. Ni har sett över planbestämmelser och tomtens detaljplan och vet vad som väntar. Med detta i åtanke kan ni börja söka efter vilken husmodell som passar. Ett tips är att se er om i närmsta omgivning, både gällande vad som passar in samt vad grannarna har valt att bygga. Men tänk på att alltid välja ett hus som ni kan se er själva leva och trivas i – och som rymmer alla era önskade funktioner.
Hur ser tomten ut?
Med tomtens egenskaper i åtanke, vilket hus skulle passa allra bäst på platsen? Hur påverkar tomtens storlek eller eventuella nivåskillnader vilket hus som ryms? Hur solen vandrar längs den och hur väderstrecken ligger är också faktorer som styr vilket hus ni kan välja. Vill ni ha en hustyp med god utsikt från fönster och från både under- och övervåning? Vill ni ha stora öppna ytor eller mer avskildhet? För att nyttja tomten på bästa vis kan det vara en god idé att ta hjälp av en erfaren arkitekt. De flesta husföretag har samarbeten med arkitekter, vilka gärna hjälper till med liknande frågor.
Rangordna viktiga funktioner
Tänk återigen igenom vilka funktioner som huset bör innehålla och rangordna vad som är viktigast. Kom också ihåg att huset ska vara funktionellt även en lång tid framöver. Kommer familjen växa eller har ni vuxna barn som kanske är på väg att flytta ut? Hur mycket ytor och förvaring kommer ni behöva? Ska huset helst ha öppna ytor eller är det viktigare att alla får egna och avskilda rum? Kanske önskas både och. Fundera över vilken planlösning som passar er familj bäst såväl idag som imorgon – samt om tio år.
Samla inspiration
När viktiga funktioner och önskade behov är avklarat, då kan ni börja fundera över vilken stil och vilka estetiska preferenser ni har för huset. Bläddra i kataloger och inredningstidningar för att få inspiration. Samla inspiration i en pärm eller mapp på datorn som ni smidigt kan ta med till husleverantörer för att bolla idéer.
Många husleverantörer har visningshus ni kan besöka för att skapa en extra bra bild och känsla av vad som väntar. Kom ihåg att ni kanske bara bygger hus en gång i livet. Bygg därför drömhuset – utan att kompromissa alltför mycket.
Hur ser er budget ut?
När valet av husmodell ska göras beror det självklart på hur mycket pengar ni kan och vill lägga på huset. Boka ett möte med er bank och gå igenom ekonomin ordentligt. Våga dessutom kontakta flera banker och välj med omsorg. Fundera även på om ni kan få byggnadskreditiv, vilket innebär att ni kan finansiera huset medan bygget pågår.
Kom ihåg att ni helst ska ha pengar över även efter bygget. Ni vill gärna ha pengar till att leva också, inte bara till att bo.
Det är också alltid fördelaktigt med en buffert om något oförutsett skulle hända. Flertalet av husleverantörerna är vana vid att hjälpa till med ekonomisk rådgivning, så även de kan vara ett viktigt stöd längs vägen.
Research av husleverantör och arkitekt
I många fall är valet av husleverantör lika viktigt som valet av hus. Det är viktigt att ni känner er trygga i samarbetet och kan lita på att allt sköts på ett professionellt sätt. Börja med att göra research för att se hur andra upplever sina val.
Det är alltid givande med tips från personer ni känner. Vilka i bekantskapskretsen har byggt hus och hur nöjda är de med sitt val av husleverantör eller arkitekt? Det kommer också ge insikter i hur lång tid bygget tog, hur dyrt bygget blev och vad de skulle gjort annorlunda.
Känner ni inte någon som har byggt sitt eget hus kan ni också fråga runt i det aktuella området ni ska bo i. De flesta som har byggt hus berättar gärna om sina erfarenheter och kan komma med värdefulla råd till dem som befinner sig precis i uppstarten.
Jämför alltid!
Gör inget förhastat utan jämför alltid leverantörer, arkitekter och byggfirmor. Ta in offerter från era olika företag och bedöm fördelar respektive nackdelar. Vad ingår i priset och hur lång tid förväntas bygget ta? Vilken entreprenad erbjuds? För större trygghet, välj gärna en leverantör och/eller arkitekt som har flera års erfarenhet av husbygge så att ni kan få insikter från tidigare lyckade referensobjekt.
Inled ett samarbete med en säljare/arkitekt som inger förtroende. Se gärna också över den valda leverantörens ekonomi för att få en fingervisning om företaget och upprätta alltid skriftliga och detaljerade avtal med alla samarbetspartners. Trots fakta – gå också på magkänsla och nöj er aldrig med någonting som inte känns bra till 100 procent. Lycka till!