Skaffa rätt bredband i hemmet

Många idag tycker det är viktigt att ha ett väl fungerande bredband, som både är snabbt och stabilt. Faktum är att vi blir allt mer uppkopplade på olika sätt, där vi behöver en bra bandbredd inte bara för att surfa på nätet utan också för att kunna se på TV och ringa med telefonen. Det blir också allt vanligare med andra uppkopplade enheter i hushållet, såsom kyl & frys med mera. Av den anledningen behövs en bredbandsuppkoppling att lita på och som levererar tillräckligt med kraft för att det ska räcka och bli över för hela familjen i hushållet.

Bredband via ADSL är den äldsta varianten och används i stor utsträckning fortfarande. Denna lösning fungerar helt OK, trots att den långsamt börjar avvecklas av leverantörerna och istället ersättas med fiber. Anledningen till avvecklingen är att ADSL drivs via kopparkabel, det vill säga samma lösning som traditionellt används till fast telefoni. Kopparledningen börjar bli dyr (och gammalmodig) att underhålla och kommer därför vara borta inom några år. Nedmonteringen av denna gamla teknik har redan börjat.

Det som ersätter ADSL i hushållen är istället fiber, som ger en helt annan prestanda och driftsäkerhet än tidigare. I samband med en fiberinstallation finns förstås en initialkostnad på ett antal tusenlappar, men i gengäld är abonnemangen billigare (i alla fall än så länge). Fiber är mer driftsäkert och är helt klart framtidens teknik, som dessutom är enkel att uppgradera. Alternativet till detta är mobilt bredband, om man bara ska använda uppkopplingen till att surfa (det är inte att rekommendera till TV-tittande eftersom det inte är tillräckligt stabilt). Den nuvarande 4G-tekniken kommer i sinom tid att bytas ut mot 5G, som lovar nya högre hastigheter. Det återstår att se hur detta kommer att fungera.

corporate-x