Shoppingmissbruk

Det är inte alla missbruk och beroenden som är lätta att känna igen. Anledningen till detta är främst för att missbruk kan komma i så otroligt många former. Nästan allt går att missbruka om man släpper på gränserna, men i denna text är det just shoppingmissbruk som vi kommer att rikta in oss på.

Något som är mycket vanligt hos en shoppingmissbrukare är att man handlar när man känner dig deppig och nedslagen. Att köpa saker kan då ge en kick, en kick som i sin tur får missbrukaren att känna lyckokänslor. Detta kan egentligen jämföras med en person som har ett drogmissbruk och där drogen ger personen en känsla av att vara hög. Till skillnad från många andra typer av missbruk så kan shoppingmissbruk komma i perioder. Det är inte ovanligt att man lyckas hålla sig från att handla saker under längre perioder, för att sedan halka dit igen under speciella tillfällen. En semester är ett sådant tillfälle då beroendet av shopping snabbt kan smyga sig på igen, eller till exempel under högtider som jul och födelsedagar.

Symptom på shoppingmissbruk

Är man närstående kan det vara ännu svårare att se om ett shoppingmissbruk börjar utvecklas eller är fullt utvecklat. Det finns dock några varningstecken som man bör hålla ögonen öppna för. Kom ihåg att det inte spelar någon roll om missbrukaren använder sig av erbjudanden, en jotex rabattkod, kampanjer eller annat som gör att priser på en vara sänks. Missbruket ligger inte i att fysiskt spendera pengar på saker, utan är djupare än så.

Varningstecken

  • Ständigt impulsiva köp
  • En oro över sin ekonomi
  • Lyckokänslor i samband med shopping som känns överdrivna
  • Sms-lån och många krediter
  • Brev från till exempel inkasso
  • Kläder eller andra föremål i hemmet som aldrig använts/har prislappar kvar

Varför uppstår ett shoppingmissbruk?

Det är svårt att säga exakt varför ett missbruk uppstår, eftersom det kan finnas otroligt många orsaker till varför. Det är dock inte ovanligt att det kan handla om svårigheter som man har gått igenom eller går igenom än idag. Ändrade familjeförhållanden, svårigheter i relationen eller på arbetet, att man har blivit deprimerad, har ekonomiska problem eller går igenom en livskris efter ett dödsfall.

För en shoppingmissbrukare så ger inhandlingen av saker en kick som personen annars inte kan få. Dessa små stunder av glädje blir till ett beroende och något som personen känner att den behöver för att ta sig igenom vardagen. Det är inte alltid en missbrukare själv är medveten om att problemet har uppstått och det är just därför det är viktigt för närstående att vara uppmärksamma. Ett shoppingmissbruk kan man alltid bli av med, men det gäller först att man vågar erkänna för sig själv och ta hjälp av en professionell och utbildad person.

corporate-x