Renovera eller bygga nytt?

Vi är många som när drömmen om ett nybyggt hus, som gärna får ha en stor altan, en fin trädgård och kanske en pool. Men drömmar kan tyvärr inte alltid bli verklighet. Det går dock att komma en bit på väg, genom smarta och realistiska förväntningar och planer. Frågan är bara om det bästa är att bygga nytt eller att renovera.

Svaret beror på en rad saker: behovet av extra utrymme, om det finns in- eller utvändiga skador på huset, storleken på budgeten etc. Fundera över behov och önskemål, men också på vad som är realistiskt genomförbart. Kanske är det inte alltid bäst att renovera, utan helt enkelt bättre att bygga nytt. Och tvärtom.

Var realistisk

Drömmar en viktig del av livet, men man måste också vara realist när man står inför ett stort beslut. Att rannsaka sig själv är A och O för att kunna göra en hållbar plan. Finns det kunskap och erfarenhet av att bygga går det säkert att ta på sig delar av arbetet utan problem (som förarbete). Vissa saker måste dock göras fackmannamässigt (eldragning m.m.).

När större delen av arbetet behöver läggas på entreprenad kan det bli kostsamt, oavsett det gäller renovering eller nybygge. Här är en check-lista med saker som bör förberedas:

• Skriv ner det familj och vänner kan bidra med

• Gör upp en realistisk budget

• Jämför långivare genom freedomfinance.se

• Gör upp en realistisk tidsplan

• Involvera nära och kära

Renovering

Det är inte lätt att på egen hand avgöra vad som krävs för att färdigställa en renovering, särskilt inte om man själv är oerfaren. Ta därför hjälp av yrkeskunniga som kan förutse eventuella hinder

eller svårigheter. Att anlita en besiktningsman kan vara hela skillnaden mellan dröm och mardröm, och glöm inte att kontrollera utsidan!

• Budgetering

Att renovera kostar ofta mer än man räknat med, i snitt kan man lägga på omkring 10-15 %. Man börjar inte sällan i ena änden för att upptäcka att det även drar med sig saker i andra änden…

• Ny-värdering

Bostäder och andra egendomar är bankens säkerhet. Om man vill utöka sina lån inför renoveringen är det därför smart att göra en omvärdering av huset. Kontakta en lokal mäklare och boka ett möte med banken.

• Jämför offerter

Att begära in offerter från flera olika entreprenörer är ett enkelt sätt att jämföra kostnader, villkor, rekommendationer etc. Gå inte enbart efter pris utan våga också gå på magkänsla.

Bygga nytt

Att bygga nytt tar tid – från första mötet till färdigt hus är det en lång och ibland komplicerad process. En bra idé kan vara att överväga ett s.k. nyckelfärdigt hus, vilket kan vara färdigt inom 5-7 månader (exklusive tomt+kringbyggnader)

• Utgifter

Att bygga/renovera kostar, men väg då in att ett nybyggt hus i princip är underhållsfritt i omkring 10-12 år framöver. Samtidigt som man spenderar mycket under själva bygget spar man in på de utgifter som kommer efter.

  • Husmodell

Det kan vara svårt att välja rätt husmodell, och då kan ett s.k. nyckelfärdigt hus vara ett bra alternativ. Till det finns det oftast en hel del tillval.

corporate-x