Planera din trädgård

De som är lyckosamma nog att ha en alldeles egen trädgård har mycket att se fram emot när det börjar våras ute. Nu börjar den tid då det är dags att planera trädgården, flytta fram utemöbler och rent allmänt fixa till inför utesäsongen. Det är också den tid på året då du kan börja ta med dig kaffekoppen ut och njuta av en skönare tid!

Hur mycket man har att fixa med beror förstås mycket på hur trädgården ser ut, det vill säga storleken på den, hur många buskar och träd man har, samt mycket mera. Ska man börja från början med att anlägga en ny trädgård, däremot, så har man ett vitt papper att arbeta med. Här gäller det att planera noggrant så att resultatet blir det bästa. Det är lite svårt att göra om en redan uppbyggd trädgård, så planering är A och O i detta fall. Börja därför med att dokumentera dina tankar kring vad du vill uppnå med din nya trädgård. Att egenhändigt göra en ritning skadar inte, det är då lättare att skapa sig en överblick och här kan du med fördel rita in de träd, buskar, uteplatser och annat som du önskar ha.

Det är antagligen bäst att börja med det “stora” elementen i trädgården, det vill säga uteplatser, pool och annat som trots allt tar stor plats och därmed bestämmer var övriga element ska placeras. Utgå med andra ord från de stora sakerna och jobba dig nedåt till detaljnivå. En uteplats kan placeras på många olika sätt; mitt ute på tomten, alldeles vid husväggen eller på något annat sätt som du känner är rätt för dig. De stora sakerna kräver dock extra omsorg vid planeringen, dels för att det är svårt att ändra efteråt och dels för att du ska vara säker på att få plats med annat som du gärna skulle vilja ha i trädgården.

När det handlar om buskar, träd och växter bör du konsultera någon handelsträdgård eller särskild bok om trädgårdsskötsel vad som passar i den odlingszon som gäller där du bor. Trots allt vill du ju att det du planterar ska klara av livet i din nya trädgård. Detta gäller särskilt växter som har med frukt och bär att göra. Många väljer att ha äppelträd, plommonträd och annat i sina trädgårdar eftersom den egna odlingen är särskilt njutbar under säsong. Träd och buskar fungerar också som insynsskydd när de tagit fart i växandet, något som är mycket värt för integriteten.

Fundera också på att skapa dina egna stigar på tomten med hjälp av marksten eller grus; detta kan bli riktigt snyggt med lite planering. En trädgård kan också smyckas med statyer, trädgårdstomtar och liknande för att skapa en dynamisk och lite spännande plats.

corporate-x