Miljövänlig inredning

Idag vill nog de flesta leva ett så miljövänligt liv som möjligt. Men går det även att inreda miljövänligt? Ja, absolut! Man måste bara tänka till lite och inte ta den enklaste vägen – alltså att slänga möbler och annat i hemmet och direkt köpa helt nytt. Så här får du några tips på hur du kan inreda hållbart och miljövänligt:

 

 

    • När du väl ska köpa något nytt, så läs först på om produkten du ska köpa, att det är bra kvalitet och om andra köpare varit nöjd med varan. Du kan få bra information på olika hemsidor där de har testat och jämfört många olika produkter. Då är risken inte lika stor att du behöver köpa nytt och kan kanske istället med fördel laga produkten.

 

  • Om du ändå skulle ledsna på din inredning och vill förnya i hemmet, sälj eller ge bort istället för att slänga. Miljön påverkas då inte negativt och du blir faktiskt en del av ett kulturarv.
  • Försök att reparera och laga själv om något går sönder. Det finns många bra tips på Youtube där man kan få tips om hur man ska gå till väga.
  • När du köper nya saker, kolla efter olika typer av märkningar. En mycket bra och viktig märkning är FSC-märkningen som garanterar att ingen miljö-hotad skog avverkats för att framställa produkten. Sedan finns det också olika textilmärkningar som visar på att miljöfarliga medel, som flamskyddsmedel, inte överskrider dom tillåtna nivåerna.
  • Var även miljösmart vid stora förändringar och renoveringar. Ett tips är att undvika inredning som är gjort av PVC. PVC är inte bra för varken miljön eller din hälsa. Man hittar PVC ofta i plastgolv, kablar, duschkabiner m.m. Och om det skulle börja brinna i sådant här material så skapas det livsfarlig saltsyra och giftiga dioxiner som man kan få cancer av. Det är också till din fördel att nämna vid husesyning att du har använt dig av miljövänliga material vid renoveringar.
  • Sök på internet efter tips och råd om hur man kan inreda och renovera miljövänligt. Gå till exempel in på Naturskyddsföreningens hemsida där du kan få mycket hjälp i ditt arbete.
  • Satsa också på att köpa in inredning som är riktiga klassiker, alltså sådant som man inte tröttnar på så fort och inte snabbt blir omoderna. För att veta vad det är för typ av möbler, så fråga dem som kan, antingen på internet eller gå till någon bra möbelaffär och utnyttja deras kunskaper.
  • Det kanske billigaste alternativet om du vill förnya ditt hem är att flitigt besöka olika second hand butiker och leta upp sådant som andra har ledsnat på men som skulle passa alldeles perfekt i ditt hem. Idag, speciellt i storstäderna så kryllar det av loppisar och second hand butiker, så håll utkik och ha lite tålamod så kommer du säkert hitta precis det du vill ha.

Hoppas de här tipsen är till nytta för dig i ditt framtida miljövänliga hus!

corporate-x