Köpa hus i Spanien

Många har en livslång dröm att flytta till varmare breddgrader och en lugnare kulturell miljö. Efter att ha haft ett dolt sparande i bostaden är det inte ovanligt att man gör slag i saken, säljer huset

eller lägenheten och köper en bostad utomlands i stället. I Sverige tenderar vi att i vårt sökande efter vår plats i solen vända blickarna mot det spanska fastlandet. Hur går det till att köpa hus i Spanien? Vi sammanfattar läget här nedanför.

Köpa hus i Spanien

När du ska köpa hus i Spanien är det viktigt att du tänker på att du köper bostaden i befintligt skick. Det går inte att komma tillbaka vid ett senare tillfälle och begära ersättning för dolda fel. Därför ska du alltid se till att gå på husvisningarna och att mycket noggrant undersöka den bostad du eventuellt ska köpa.

Det finns många mäklare i Sverige som säljer hus i Spanien – liksom det finns massor av mäklare på plats i landet. Så det är inte alls svårt att komma igång med husletandet. Det finns även många notarier som är vana vid att samarbeta med köpsugna svenska turister. Kontakten med jurister i Spanien brukar med andra ord vara lätt.

Så vad kostar det att köpa hus i Spanien? Det beror helt och hållet på var någonstans – på vilken ort – du vill slå dig ner. Budgivning på bostäderna är inte särskilt vanligt, köparen och säljaren kommer i regel överens om ett pris. Förutom köpesumman tillkommer avgifter i form av tillägg på mellan 10 och 30 procent, eventuella skatter, notariekostnader, registreringsavgifter samt anslutningsavgifter till bland annat el, vatten och avlopp.

Skaffa ett NIE-nummer

Du kan inte äga en bostad i Spanien utan att ha ett NIE-nummer, även kallat skatteidentifikationsnummer. När din ansökan blivit godkänd kan du öppna ett spanskt bankkonto och därefter skriva

på lagfarten för huset. Om du har frågor angående att köpa hus utomlands och hur processen går till i Spanien kan vi varmt rekommendera dig att läsa vidare på Mowido.se, en sajt för oss som just vill flytta utomlands.

5 populära orter att flytta till i Spanien

  • Torrevieja i Alicante
  • Costa del Sol
  • Costa Blanca
  • Valencia
  • Barcelona

Bonusort: Ön Mallorca lockar också många svenska turister och bostadsköpare till sig varje år.

Anledningar till att köpa hus i Spanien

Vad är det som gör att så många svenskar drömmer om att och faktiskt flyttar till Spanien? Det gynnsammare klimatet på det spanska fastlandet är en viktig aspekt av det hela. Vintrarna i Sverige är kalla, regniga och fuktiga och i Spanien är det precis tvärtom. Du kanske inte kan få 30-gradig värme, men temperaturen brukar ligga runt 20-gradersstrecket under vintertid – det är ju en stor skillnad.

Även den lugnare livsstilen och mentaliteten är ett stort dragplåster till att köpa hus i Spanien. Spanjorerna jobbar långa dagar men har flera timmars lång paus mitt på dagen, siesta. Sent på kvällarna samlas man ofta och går ut och äter tapas tillsammans. Livet i Spanien bjuder dessutom på helt andra möjligheter till utomhusvistelser, med mycket sol och bad.

corporate-x