Inred ditt vardagsrum

Ibland känner man bara för att göra om därhemma, trots att det kanske egentligen inte är någon kris. Trots allt är det ju det egna hemmet som detta handlar om och den tid vi spenderar där är viktig både för kropp och själ. Inte konstigt då att så många hänger på inredningstrenden, tacka TV och tidningar för detta, och sätter igång med en makeover i villan eller lägenheten. Här handlar det förstås mycket om känsla, ja rentav magkänsla, och många tar tips från andra medan vissa inreder helt efter eget tycke och smak. Det finns inga rätt och fel vad gäller inredning. Vissa kanske inte skulle hålla med om detta, men det handlar ju faktiskt om att det ska bli rätt för varje given individ – och som tur är så är vi alla olika.

Ett av de rum som är mycket populära att göra om är vardagsrummet, eller allrummet som det också kallas. Det är här vi som regel umgås både med familj och vänner. Traditionellt har vardagsrummet använts som matsal, innan TV:n sakta men säkert fick en större roll i hushållen. Med tanke på att rummet generellt används som en avkopplingsplats, blir kraven här högt ställda på en skön och lugn miljö där alla kan stressa av och bara njuta av tillvaron. Så hur inreder man då sitt vardagsrum på bästa sätt?

Det centrala i vardagsrummet idag är, förutom TV:n eller projektorn (vilket man nu föredrar), platser att sitta. I huvudsak väljer man en soffa, alternativt separata fåtöljer om man inte är så många i familjen. Huvudsaken är här att man sitter riktigt bekvämt och av den anledningen är förstås valet av sittmöbler oerhört viktigt för det totala resultatet. Övrigt möblemang i rummet handlar som regel om någon variant av TV-bänk (där alla prylar och kringutrustning som till exempel mediaspelare och liknande ska få plats), vanligt förekommande är också bokhyllor.

När man bygger en viss känsla i ett rum är det dock mycket viktigt med en lugn kulör och rätt form av belysning. Använd gärna en kulör som inte “tar så mycket plats”, det vill säga gärna en vanlig vit vägg som du sedan kan dekorera med färger på annat sätt (tavlor, kuddar m.m.). Risken är annars att du irriterar dig på kulören och därmed har svårt att slappna av i miljön. Antagligen vill du ha fokus på TV:n och på de människor som finns runt omkring dig och inte kulören på väggarna!

Vad gäller belysning så använd gärna en variant som går att finjustera efter behov och situation, det vill säga med dimmer. Placering av fönsterlampor betyder också mycket för den totala känslan i rummet. I taket kan du med fördel ha spottar, som du inte bara kan justera ljusstyrkan på utan också rikta precis som du önskar.

corporate-x