Fixa till köket

Köket är den plats där man suttit och umgåtts med släkt och vänner i hundratals år. Här samlades man på kökssoffan över en kopp kaffe och skvallrade om vad som hänt i bygden, eller den del av staden man bodde i. Klassiskt sett har köket inte direkt varit hemmets största rum; köken i äldre fastigheter är som regel ganska små och var i huvudsak tänkta att användas till matlagning med endast begränsad plats att sitta (förutom en mindre kökssoffa då). Idag tänker man på annat sätt, köken har en utökad funktion utöver bakning och matlagning och socialiserande här har fått en större betydelse än tidigare.

Centralt i köket är dock funktion. Här samlas trots allt en hel del apparater och andra prylar som dels ska fungera i matlagningssituation och dels göra livet lite enklare på olika sätt. Trenden är att man vill ha mycket bänkyta. Anledningen till detta är helt enkelt en önskan om mer plats att arbeta på, det vill säga laga mat och baka. Numera har vi också fler prylar som tar upp plats, bland annat bänkplacerade espressomaskiner, mixers med mera. Mer bänkyta kräver ett ganska stort kök, men det finns också en annan möjlighet om man har ett kompakt kök, en så kallad köksö. Här får du automatiskt mer arbetsyta, samtidigt som du i köksön har en mängd olika möjligheter till förvaring av det du önskar.

Men yta och förvaring är självklart inte allt, även om det är betydande. Viktigt är förstås också att göra köket till en trivsam plats där alla trivs, inte bara medan man lagar mat utan också sittandes med en god cappuccino och en tidning i handen. Sköna stolar är därför inte helt oviktigt, kanske med bekväma och stoppade dynor på så att man gärna sitter en stund utan att få träsmak. Köksbordet känns som en självklarhet, men här behöver man inte överdriva. Ibland kan till och med köksön fungera som bord, beroende på hur familjesituationen ser ut. I så fall funkar det utmärkt med barstolar.

Som vanligt handlar trivseln också mycket om belysning. Dels ska du förstås tänka på att ha en god arbetsbelysning för att lyckas särskilt väl med matlagningen, men du ska också ha en mysig plats där du kan sitta utan för skarpa lampor i ansiktet. Som vanligt handlar detta om en avvägning.

corporate-x