Fixa barnrummet

Att inreda ett barnrum är en av de roligaste och mest spännande inredningsprojekt som finns. Barnrum ger nämligen så mycket frihet att jobba med fantasin och det finns nästan inga färger som är förbjudna. Med det sagt betyder det däremot inte att det är en lätt uppgift. Ibland kan det nämligen vara svårare att fatta beslut ju fler val man har möjlighet att ta. Nedan finner du en lista på hur du bör gå tillväga för att underlätta och få ett bra resultat!

  • Det första som man bör fundera över är barnets ålder. Om barnet är äldre bör man lyssna till vilka förslag som barnet själv har och hur barnet önskar ha sitt rum. Ett mindre barn kan behöva mer vägledning, t.ex. att man som förälder utgår efter de som barnet tycker om mest eller kanske skapar ett tema. Cirkus och pirattema är mycket uppskattat.
  • Hur mycket ytor har du att arbeta med? Mät upp barnets rum innan du sätter igång. Ju mer koll du har på måtten, desto enklare kommer det bli att välja möbler som passar in.
  • Hur mycket ditt barn än gillar färgen svart eller rosa är det aldrig en bra idé att måla väggar i starka kulörer. Barn ändrar snabbt intresse så satsa hellre på basfärger och använd dig av dekorationer eller textilier för att ge rummet den där personliga touchen.
  • Välj inredning med omsorg. Kom ihåg att här bör du först lägga fokus på de större möblerna, t.ex. säng, byrå, skrivbord, skötbord eller vad det nu än må vara. När du är klar med detta kan du tänka mer på inredningsdetaljer och dekorationer. Trots att det är ett barnrum bör du ej överdekorera.
  • Strunta i exklusiva tavlor från kända konstnärer och ljusstakar från Orrefors i barnets rum. Satsa hellre på att inreda rummet med skapelser som barnet själv har gjort eller varför inte låta leksaker stå på rad eller i ett snyggt stilleben.
  • Belysningen är minst lika viktig i ett barnrum som i vilket annat rum som helst. Taklampan bör vara stark och ha ett kallt ljus, men glöm inte bort vikten av punktbelysning. Sätt in en mysig fönsterlampa och glöm inte bort skrivbordslampan om barnet gör sina läxor i sitt rum.
  • Våga ta ut svängarna och dekorera med saker som du vanligtvis inte skulle använt dig av. Färgglada vimplar kan t.ex. bli en mycket snygg inredningsdetalj i ett barnrum. Vimplar är vackra att titta på och roliga för barnen.
  • Barnet har ett specifikt intresse, absolut. Och du bör i bästa mån försöka att avspegla barnets intresse när du inreder rummet. Här är det dock viktigt att man inte går överstyr, utan att man låter barnrummet vara en fridfull och rofylld plats, med barnets intresse synligt. Det kan vara en svår balansgång mellan överdekorering och välplanerad inredning. Testa dig försiktigt fram och börja inte med att tapetsera väggarna med gigantiska basketbollar.
corporate-x