Att välja och inreda ett växthus

Är växthus bara till för odlingsfantaster? Ja många är vi väl som drömmer om ett grönt och frodigt växthus där vi kan gå och skörda och njuta av doften från solmogna grönsaker och växter. Men många av oss inser också snabbt att vi varken har gröna fingrar, tid eller ork att planera, så, plantera och sköta om alla dessa plantor. Men ett växthus kan faktiskt vara så mycket mer än bara en odlingsyta. Genom att inreda växthuset på rätt sätt kan du istället få ett extra rum och en plats för avkoppling, kreativitet eller umgänge. Det behöver inte handla om att odla så många grönsaker som möjligt utan om att skapa en plats i harmoni, där växterna får vara en del i inredningen men där möblemang och övrig inredning får spela en större roll.

Olika typer av växthus

Det finns mängder av stilar och utseenden på växthus och man kan välja att köpa ett helt färdigt växthus eller bygga själv från grunden. Välj det som du gillar och som passar in i just din trädgård. Kanske är du den som har tummen mitt i handen och inte alls är intresserad av att bygga eget, och då finns det ju som tur är en uppsjö av färdiga växthus på marknaden. Är du däremot den som gillar att bygga finns alla möjligheter att skapa just ditt drömväxthus genom att planera och bygga själv från grunden.

Vilken storlek på växthus ska jag välja?

Här gäller det att fundera igenom hur du vill använda ditt växthus. Ska du använda det för odling, som ett uterum eller kanske både och? Om du ska använda det för odling, i vilken omfattning har du tänkt att odla? Oavsett vilket kan det bara bra att undvika alltför små växthus. Det är nämligen lättare att hålla en jämn temperatur i ett lite större växthus, värmen stannar kvar längre samtidigt som det inte blir för varmt, vilken det lätt kan bli i ett litet växthus när solen ligger på. Bygg alltså hellre för stort än för litet. Glöm inte heller att planera för bra vädringsmöjligheter, de flesta växter vill inte ha mer än 30 grader varmt.

Hur inreder jag växthuset?

När du väl har ditt växthus på plats är det dags för inredningen. Nu är det ju viktigt att du inreder det på ett sätt så att du trivs och vill vara där. Oavsett om du ska använda växthuset för odling, kontor, middagar eller avslappning så behöver du fylla det med inredning såsom belysning och bord, stolar, odlingsbänkar eller kanske en skön madrass eller hängmatta för lata sommardagar? Och även om du inte har gröna fingrar så våga satsa på några grönsaksplantor, det behöver inte vara så komplicerat – tomater, gurka, paprika och chili är exempel på grönsaker som de flesta kan odla. Och även om det innebär lite jobb så är det väl värt besväret när man sedan får sätta tänderna i de smakrika, solmogna grönsakerna som du har odlat alldeles själv…

corporate-x